Hotline
+90 (312) 466 81 16

Yüksek Topuklulardan vazgeçmeyenler için ipuçları

Yüksek topuklu ayakkabılar hep çok moda. Bacaklarımızı güzel, boyumuzu uzun gösteriyorlar. Peki ya zararlarına ne demeli? Zahmetsiz rahmet olmaz diye bir atasözümüz var. Ama galiba ayaklarımızın dili olsa bu atasözüne karşı çıkarlar. Çünkü maalesef akılsız başın cezasını ayaklar çekiyor.

Gerek iş kıyafetlerimizi, gerekse baştan aşağı giyim tarzımızı tamamlayan yüksek topuklular; kadınların bacaklarını uzun ve yalın gösterir boylarını da uzatır. Bununla birlikte yüksek topuklu ayakkabılar sırt bölgesinde kamburu artırıp, pelvisi (alt karın bölgesi) ileri iterek ayakta duruş pozisyonunu bozar. Bu da baldır kaslarının sıkışmasına ve kısalmasına neden olur.

Amerikan Podiatric Tapipler Birliği’ne göre sürekli olarak 7.5 santimden uzun topuklu giyilmesi bacakların arkasındaki  aşil tendonun kısalmasına ve baldır kaslarının sertleşerek kronik ağrılara neden olmasına yol açar. Uzun süre yüksek topuk kullanımı nöroma, çekiç parmak ve bunyon gibi ayak problemlerinin oluşmasına neden olur. Yürüme doğasındaki değişiklikler diz, kalça ve sırt ağrısına neden olabilir, hatta bu eklemlerde artriti hızlandırabilir. Tüm bu bilgilerin ışığında hala yüksek topuklulardan vazgeçemeyenler ne yapmalı?

Neler yapabiliriz

  • Ayak numaranıza uygun ayakkabı seçin. Ayakkabı mutlaka ayağa oturmalıdır. En uzun parmakla ayakkabı arasında biraz boşluk kalmalıdır. Ayakkabı alırken alışverişinizi ayaklarınızı zaten şiştiği gün sonu saatlerine denk getirin. Lütfen ayaklarınızın enine de dikkat edin. Bir çok kadın ayaklarını daracık ayakkabılara sokmaya çalışıyor. Bu önlemler bünyonlara, nöromaya ve çekiç parmağa yol açacak kemik değişiklikleri ve hasarların önlenmesine yardımcı olacaktır.
  • Onları ezin. Ayakkabılarınızı kullanmaya başlamadan evvel bir kaç saat ayakkabı kalıbında bırakın ya da evde kalın çoraplarınızla giyip bir kaç saat gezin. Sentetik malzemeden ziyade deriden yapılmış ve esneyebilen ayakkabılar giyin.
  • Ayakkabının içine yastık koyun. Ayak tabanında parmak başlangıcının altına, metastarsal ped de denilen jel pedler yerleştirin. Sürtünme etkilerinden korunmak için özellikle kemikli bölgelerde pamuklu kadife (moleskin) kullanılabilir. Unutmayın bunlar yüksek topukların yarattığı duruş bozukluğundan kaynaklanan kalça, diz ya da sırt ağrısını hafifletmeyecektir.
  • Değiştirin. Ayakkabılarınızı gün içerisinde değiştirin. Topukluları günün sadece belirli periyotlarında giyinin ve ayaklarınıza teneffüs zamanları verin.
  • Platfom tabanlı ayakkabılar giyinin ve lastik tabanları tercih edin.  Takoz tabanlı modelleri stiletto modellere tercih edin. Kısa topukları yüksek topuklara tercih edin. Kadınlar için belki güzel bir haber ayakkabı endüstrisi yüksek topukluların fiziksel durumunu bilimsel olarak çalışıyor. Ayakkabı üretiminde yürüyüş biyomekaniği üzerinde çalışmalar yapılıyor. Umarız çok yakında podyumların tozunu attıracak ama ayaklarımızı öldürmeyecek modeller görürüz.

STB Podo Center
Ayak Bakımı

Adres
Tunalı Hilmi Caddesi Güniz Sokak No: 46/2 Kavaklıdere / ANKARA

Telefon
+90 (312) 466 81 16

Whatsapp
+90 (545) 450 81 16

E-Posta
info@stbayaksagligi.com